Jatkuva parantaminen: ATEX ja laadunhallintajärjestelmä 2/2

ATEX, Atmosphéres Explosibles, nimi viitta räjähdysvaarallisiin tiloihin, joita esiintyy mm. kaivoksissa, kemianteollisuudessa tai öljynjalostamoilla. ATEX direktiivejä on kaksi: ATEX 114 (2014/34/EU), joka käsittelee laitteita ja suojajärjestelmiä, jotka on suunniteltu käytettäväksi räjähdysvaarallisissa tiloissa ja ATEX 153 (1999/92/EY) käsittelee työntekijöiden suojaamista räjähdysvaaralta työpaikalla. Tässä artikkelissa käsittelemme ainoastaan direktiiviä 2014/34/EU.

ATEX-direktiivi 2014/34/EU

Direktiivin 2014/34/EU tavoitteena on turvallisuuden varmistaminen estämällä laitteista johtuvien räjähdysten tai onnettomuuksien aiheuttavia vaaroja ihmiselle, omaisuudelle ja ympäristölle. Yhdenmukaiset vaatimukset täyttävillä tuotteilla on myös vapaa liikkuvuus EU:n sisämarkkinoilla. Direktiivi mahdollistaa ja helpottaa vaatimustenmukaisuuden osoittamisen – tuote on turvallinen ja asetukset täyttävä.

Räjähdysvaaralliset alueet merkitään EX merkillä.

ATEX-sertifikaatti on voimassa 3 vuotta ja seuranta-auditointi suoritetaan max. 18 kk välein. Auditoinnissa tarkastellaan laitteiden ja suojajärjestelmien vaatimuksenmukaisuutta direktiivin mukaisesti. Tähän kuuluvat mm. laitteiden testaus, henkilöstön koulutus ja turvallisuusohjeiden noudattaminen sekä räjähdyssuojauksen tekniset tiedot ja laadunhallintajärjestelmän toimenpiteiden dokumentaatio.

Miksi ISO 9001 laadunhallintajärjestelmä?

ISO 9001 sertifioitu laadunhallintajärjestelmä varmistaa sen, että meillä on hallittu ja standardoitu toimintaprosessi, joka edistää tuotteiden turvallisuutta ja laatua. Vaikka itse ATEX direktiivi ei sertifioitua ISO 9001 laadunhallintajärjestelmää vaadi on se kansainvälisesti hyväksytty tapa osoittaa, että valmistusprosessi täyttää tiukat standardit. Laadunhallintajärjestelmä osoittaa mm. että:

  • Tuoteturvallisuus on kunnossa. Valmistajalla noudattaa systemaattista ja valvottua laadunhallintajärjestelmää, mikä on välttämätöntä turvallisuuden varmistamiseksi
  • Sertifiointivaatimus, ATEX direktiivi edellyttää laiteluokka I valmistajalla on laadunhallinnan järjestelmä tuotannon tarkastamiseksi ja lopputuotteen testaamiseksi
  • Prosessien yhtenäisyys ja jäljitettävyys, ATEX tuotteen valmistusvaiheet ovat dokumentoituja ja jäljitettävissä mikä on kriittistä erityisesti räjähdysvaarallisilla alueilla, jossa jopa pienet virheet voivat johtaa vakaviin onnettomuuksiin

Standardin hyödyt

  • Suojaustasot: Laitteet ja suojaustasot on suunniteltu estämään syttymistä ja kestämään räjähdyksen vaikutukset
  • Luokittelu: ATEX-laitteet ja -järjestelmät luokitellaan ympäristön tyypin ja riskialttiuden mukaan (kaasut, pölyt jne.)
  • CE-merkintä ja ATEX merkintä: ATEX-standardoidut tuotteet kantavat sekä CE-merkintää että erillistä ATEX-merkintää, joka osoittaa, että laite täyttää kyseisen direktiivin vaatimukset

Ontec OnatexHeat, ATEX hyväksytty

Ontec on valmistanut OnatexHeat saattolämmitysjärjestelmää ATEX hyväksytysti jo vuodesta 2005. OnatexHeat – säädettävä lämmityksen ohjausjärjestelmä – hoitaa tuotteiden lämpötilan putkistoissa hallitusti. Saattolämmityksellä on merkittävä rooli niin prosessinhallinnassa kuin ympäristöturvallisuudessa. Järjestelmä koostuu mm. käyttöliittymästä, turvaohjausjärjestelmästä, lämpötilanmittauksesta ja saattolämmityskaapeleiden sähkölähdöistä. Saattolämmitysjärjestelmän koko voi vaihdella muutamasta säätöpiiristä aina tuhansiin säätöpiireihin. OnatexHeat järjestelmä soveltuu sekä normaaleihin, että räjähdysvaarallisiin tiloihin.

OnatexHeat ominaisuuksia

Liitettävyys ohjausjärjestelmiin helppoa

Lämmitysalueet voidaan jakaa ryhmiin, jolloin tarvittavaa osiota voidaan hallinnoida yhdellä toiminnolla

Ohjaus valvomon lisäksi myös ohjauspaneelin näytön kautta

Käyttäjäoikeudet toimintokohtaisesti määritettävissä